recepten

 

 

 

Eenvoudig basisrecept muffins


Met dit recept kan je met gemak 6 muffins maken. Laat je niet misleiden, het is een simpel recept maar de muffins zijn werkelijk niet te versmaden. 
Er zijn veel meer recepten voor muffins die als basis kunnen dienen maar dit muffin recept lukt altijd.

Ingrediënten:
250 gr. bloem 
50 gr. roomboter
2,5 theelepel bakpoeder 
2 eieren 
60 gr. suiker 
1,5 deciliter melk 
Snufje zout 

Bereiden:
De oven vast voorverwarmen op 200 graden. Zorg dat je 2 aparte kommen hebt klaar staan.
Doe de droge ingrediënten (suiker,bloem, bakpoeder en het zout) in een kom en hussel de ingredienten door elkaar. 
In de andere kom doe je de natte ingrediënten (eieren, melk en de gesmolten boter) en deze moet je even goed door elkaar kloppen.
Nu doe je de inhoud van de natte kom bij de inhoud van de droge kom en dat roer je weer door elkaar.
Niet te lang roeren en kloppen, een paar klontjes is geen ramp.
Nu kan je de papieren vormpjes of het bakblik vullen met het beslag. 
Niet tot de rand vullen! Hou ongeveer 2/3 aan, dan is er nog ruimte om het deeg te laten rijzen in de oven.
De muffins zijn na ongeveer 20 a 25 minuten klaar. Je kan controleren of de muffins gaar zijn door er een sateprikker in te steken:
komt hij er droog en schoon uit dan zijn je muffins klaar. 
Zit er nog kleverig deeg aan de sateprikker, dan moet je nog even geduld hebben, de muffin is dan nog niet helemaal gaar.
 

Voor het maken van lekker zoete appel kaneel muffins hoef je echt geen keukenprinses te zijn. Ga uit van het basisrecept voor muffins. 
Schil een zoete stevige appel en snij kleine blokjes. De appelblokjes rol je even door een mengsel van suiker en kaneel. 
Doe bovenop elke muffin een klein stukje appel, dat vooraf door suiker en kaneel is gerold. Duw de stukjes appel in het beslag. 
Daarna gewoon bakken volgens het basisrecept voor muffins. Eenvoudig te maken en ze zijn heel erg lekker voor bij de brunch, 
als verjaardagstraktatie op school of voor zomaar voor de lekkere trek.

Zoals hierboven geschreven is, is een heel eenvoudig recept. Een ander recept staat hieronder. 
Een klein beetje anders maar ook een heel eenvoudig muffin recept.
 

Appel Kaneel Muffins recept
 

 

Ingediënten

2 zoete stevige appels 
250 gr. bloem 
60 gr. bruine basterdsuiker 
2,5 theelepel bakpoeder 
50 gr. boter
1,5 deciliter melk 
zout 
1 tl kaneel 
2 eieren 

De oven voorverwarmen op 200 graden. De twee appels schillen en in kleine stukjes snijden. Kaneel over de appel stukjes strooien.   
De boter laten smelten in een pannetje (of in de magnetron voor de mensen met weinig tijd). 
De bloem, suiker, bakpoeder en het zout door een zeefje halen boven een kom. 
In een andere kom de eieren en de melk en de boter mengen. Daarna de inhoud van de beide kommen mengen. 
Roer alles met een  lepel door elkaar. Maak je niet teveel zorgen over de laatste klontjes. Nu strooi je de klein gesneden appelstukjes over het deeg.
Nogmaals even doorroeren. Vul de muffinsvormpjes met het beslag. De vormpjes vullen voor 2/3e deel. Bak de muffins 20 tot 25 minuten.
Als ze mooi goudbruin zijn en je kan er een sateprikker in steken en schoon eruit halen, dan zijn ze klaar.
Nog even laten afkoelen op een rooster en komt het belangrijkste deel.... proeven! Eet smakelijk.  



Meer over Kaneel

Kaneel en appel zijn al jaren een goede en populaire combinatie. Kaneel is een echte smaakmaker. 
In poedervorm is het vrij goedkoop te vinden in de winkels maar in zijn ruwe vorm zijn het kleine stokjes. 
De stokjes zijn de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom.
De naam kaneel komt daar ook vandaan: Canella (Latijn) heeft als betekenis stokje.  

 

Benodigd

  • 175 g boter
  • 300 g suiker
  • 1 ei
  • zout
  • 350 g bloem (kijk bij de bereiding voor de benodigdheden bij de verschillende variaties)

Bereiding

Maak een deeg van 175 g boter, 300 g suiker, 1 ei, zout, 350 g bloem. Hiervan een rol vormen, deze in 3/4 cm dikke plakjes snijden en die 10-15 minuten bakken bij 175 c.

Variatie

Karamelkoekjes

100 g gehakte roomkaramels door het deeg kneden. Een rol vormen, door amandelschaafsel rollen, snijden en bakken.

Hazelnoot kandijkoekjes

75 g bloem vervangen door 100 g gemalen hazelnoten, koekjes van rol snijden, bestrooien met fijne witte kandij, aandrukken en bakken.

Vijgenkoekjes

30 balletjes van 150 g fijngehakte vijgen, 50 g suiker en 50 g kokos kneden, tussen 2 dunne koekjes drukken, bakken.

Chocoladekoekjes

100 g gehakte pure chocolade door deeg kneden. Koekjes in gesmolten melkchocolade dippen.

Moutkoekjes

100 g bloem vervangen door 150 g snelkook havermout, licht basterdsuiker gebruiken en 75 g rozijnen en 1 eetlepel koekkruiden erdoor mengen.

Jamkoekjes

2 theelepels kaneel door deeg, dunnere koekjes van rol snijden, helft met frambozenjam bestrijken, uit helft rondjes of bloemvormpjes steken, op elkaar leggen en bakken.